Dit verandert er voor ondernemers in 2022
Het jaar 2022 is net begonnen en dat betekent nieuwe wetten en regels voor ondernemers.
We zetten de belangrijkste op een rijtje.
Thuiswerkvergoeding
Vanaf 1 januari mogen werkgevers hun werknemers een onbelaste vergoeding voor thuiswerkkosten geven van €. 2,00 per dag. Dat mag dus, maar het hoeft niet. Je moet er samen uitkomen.
Onbelaste reiskostenvergoeding
Naast de thuiswerkvergoeding blijft een onbelaste reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer bestaan (19 cent per kilometer). De vaste reiskostenvergoeding vervalt, vanaf nu mogen alleen de daadwerkelijk gemaakte kosten worden vergoed.
Het betekent dat de dagen waarop er wordt gereisd in de boeken moeten worden gezet. En die verandering gaat leiden tot een hoop extra administratie, is de vrees.
Inkomstenbelasting
Ondernemers die inkomstenbelasting betalen, zoals zzp’ers, kunnen rekening houden met een iets lager tarief in de eerste inkomensschijf van de belasting (inkomen tot 69.398 euro). Die daalt van 37,1 procent naar 37,07.
Minimumloon stijgt
Het wettelijk minimumloon gaat vanaf 1 januari 2022 met 24 euro omhoog naar 1725 euro per maand (boven de 21 jaar). In juli steeg het minimumloon ook al met 17 euro per maand.
Zelfstandigenaftrek
De zelfstandigenaftrek, een bedrag dat ondernemers onder voorwaarden mogen aftrekken van hun winst, gaat weer een stapje omlaag. De daling werd al in 2020 ingezet en moet in tien jaar tijd in stapjes naar beneden gaan van 7280 naar 5000 euro.
Per 1 januari 2022 staat de aftrek op een bedrag van 6.310 euro.
Vennootschapsbelasting
De eerste schijf binnen de vennootschapsbelasting wordt verruimd, waardoor bedrijven komend jaar 15 procent belasting betalen over de eerste 395.000 euro aan winst. Dat bedrag is dit jaar nog 245.000 euro. Winst boven de nieuwe grens wordt hoger belast en gaat van 25 naar 25,8 procent in 2022.
Bijtelling elektrische auto
De bijtelling voor het privégebruik van nieuwe elektrische auto’s van de zaak gaat omhoog van 12 naar 16 procent. De belasting geldt over de eerste 35.000 euro van de cataloguswaarde van de auto.
Is de waarde hoger, dan betaal je over het resterende bedrag 22 procent bijtelling. Volgens de autosector frustreren deze regels de opmars van de elektrische auto.
Milieuzones en bpm
Milieuzones binnen gemeenten van onder meer Amsterdam, Breda en Den Haag zijn in 2022 alleen nog toegankelijk voor ‘schonere’ dieselvrachtwagens en -bussen met een emissieklasse 6. Lagere klassen zijn niet meer toegestaan in bepaalde gebieden.
Voor importeurs van benzine- of dieselauto’s geldt volgend jaar bovendien een hogere belasting op personenauto’s en motorrijwielen (bpm). De tarieven van de overheid worden komend jaar aangepast: hoe meer uitstoot hoe meer bpm je betaalt.
Subsidie voor duurzame investering
Bedrijven kunnen meer subsidie krijgen voor het verduurzamen van hun bedrijf via de Milieu-investeringsaftrek (MIA). De subsidie kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor isolatie of het vervangen van apparaten.
De investering bedraagt minimaal 2500 euro en is onderdeel van de milieulijst van de overheid. Met deze subsidie kun je een percentage van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst, waardoor je minder belasting betaalt.
Woonadressen KVK
De Kamer van Koophandel (KVK) schermt de woonadressen van ondernemers en bestuurders af in het handelsregister. Die zijn in het nieuwe jaar alleen nog in te zien door organisaties of beroepsgroepen die daar wettelijk toestemming voor hebben, zoals de Belastingdienst of deurwaarders.
Maar helaas, voor eenmanszaken gaat de vlieger niet op. Want de woonadressen worden wel afgeschermd, maar de vestigingsadressen niet. Voor zzp’ers zijn die adressen meestal gelijk en daarom liggen de gegevens alsnog op straat. Het kabinet wilde dat tot nu toe nog niet aanpassen.
Rookruimte
De horeca mag vanaf 1 januari geen sigaretten meer verkopen. Ook moeten alle rookruimtes bij bedrijven dicht zijn. Het kabinet wil zo roken ontmoedigen.
Cadeaubonnen langer geldig
Voor wie cadeaubonnen verkoopt: de wettelijke minimale geldigheidsduur gaat van één naar twee jaar. En dat geldt voor alle bonnen, digitaal of fysiek.
Coronasteun
Tot slot nog even dit: het coronavirus woekert voort en daarom ontvangen veel ondernemers nu nog extra steun van de overheid. De schatkist ging dit kwartaal nogmaals open voor onder meer een tegemoetkoming in de loonkosten (NOW) en vaste lasten (TVL).
Maar, zo schreef het kabinet recent in een brief aan de Tweede Kamer: dit is wel de laatste winter dat ondernemers op deze manier worden geholpen. Het is onbegonnen werk om de grote steunpakketten voor ondernemers te blijven optuigen.