Fransen Administratiekantoor &

Consultancy B.V.

Rijndijk 306a
2394 CH Hazerswoude

T 071 341 62 19
F 071 341 96 93
info@fransenadministratie.nl

KVK 28060541

BTW nr. NL809861586B01


Netto lonen per 1 april 2016 iets omlaag

In januari werden de belastingen verlaagd en daardoor houden we meer geld over. Maar de belastingdienst heeft een aantal veranderingen niet tijdig kunnen doorvoeren. Dat gebeurt nu alsnog, per 1 april (geen grap, de fiscus maakt geen grappen). In feite hebben we in de eerste drie maanden van het jaar te veel minder belasting betaald.
 

Om te voorkomen dat iedereen straks over 2016 een naheffing krijgt, worden de belastingen in de rest van het jaar een beetje verhoogd, met 0,26 procentpunt over de tweede en de derde schijf. Uiteindelijk gaan we er in april tot en met december van dit jaar nog steeds op vooruit in vergelijking met 2015.

Tussen de 3 en 11 euro per maand minder meer

Het bedrijf ADP verwerkt salarisstrookjes en kan dus prima nagaan hoeveel de nieuwe regels schelen voor hoeveel we elke maand in ons handje krijgen. De meeste Nederlandse werknemers betalen per 1 april meer loonbelasting en daardoor houden we netto minder over.


De definitieve belastingtarieven betekenen dat je met een modaal inkomen er in vergelijking met de eerste drie maanden van het jaar netto 3 euro per maand op achteruit gaat. Bij anderhalf keer modaal loopt dat op tot netto bijna 7 euro per maand. Twee keer modaal levert netto 10 euro per maand in.

Ambtenaren

Voor ambtenaren is het verschil nog wat groter.
Als je bij de overheid werkt, dan betaal je per 1 april ook nog eens meer pensioenpremie. Ambtenaren met een inkomen van anderhalf keer modaal krijgen netto 11 euro per maand minder, bij twee keer modaal is dat 17 euro per maand.
 

Lagere inkomens
Bij lagere inkomens is er geen verschil. Als je niet meer verdient dan 1750 euro bruto per maand (de eerste schijf) krijg je even veel overgemaakt als in de eerste drie maanden van het jaar.
 

Gepensioneerden krijgen paar dubbeltjes minder
Ook gepensioneerden met een aanvullend pensioen van 1700 euro gaan er iets op achteruit, maar dat blijft beperkt tot enkele dubbeltjes per maand.